Novi referentni objekat

2. април 2021.

Toplana na biomasu otvorena u Priboju

U Priboju je puštena u rad toplana na biomasu sa kapacitetom 1,8 megavata, koju je sa 126 miliona dinara finansirala Vlada Srbije preko Kancelarije za upravljanje javnim ulaganjima.
Dve osnovne i dve srednje pribojske škole i dečji dispanzer grejaće nova toplana koja će kao energent, umesto mazuta koristiti biomasu, drvnu sečku iz okolnih šuma.

Za grad koji je godinama u grejnoj sezoni pominjan po problemima s grejanjem, to je veliki pomak, ne samo kada je reč o toplim radijatorima.
„Dobijamo pre svega čistiji vazduh, kvalitetnije grejanje i dobijamo duplo jeftiniji energent nego onaj koji smo do sada koristili a to je mazut“, ističe zamenik predsednika opštine Priboj Saša Vasilić.
Za nemačku organizaciju GIZ ovo je, posle Pirota, drugi projekat sličnog tipa koji su tehnički podržali.
„Glavni efekat nije samo ekološki ili socijalni već otvaranje radnih mesta duž tog celokupnog lanca isporuke drvene sečke tako da je karakterističan i taj razvojni deo što je pogotovu cilj našeg programa“, navodi Milica Vukadinović, rukovodilac GIZ DKTI programa.
Pribojci planiraju da potpuno izbace fosilna goriva kao energent za toplane. Zato su već potpisali ugovore sa dva ministarstva za izgradnju gradske toplane od osam megavata na biomasu već od narednog proleća.

Najnovije vesti

Sajmovi u 2021. godini

Gilles-Hargassner je učestvovao na sledećim sajmovima u 2020 god.: Hausbau + Energiesparen Tulln 17 January – 19 January 2020Hall 03 – Stand 301 Häuslbauermesse Graz

Više informacija